Taki syrop z kwiatów lipy robiła moja babcia. Przepis jest bardzo prosty
Odurzających zapach kwiatów lipy da się zamknąć w słoikach na zimę. Taki syrop robiła moja babcia, a zimą po prostu słodziliśmy nim herbatę. Najczęściej wtedy, kiedy kogoś dopadała jakaś infekcja, ponieważ lipa w medycynie naturalnej znana jest środek na przeziębienia, gorączkę i nieżyt górnych dróg oddechowych. Lipa pomaga też w zasypianiu i pomaga łagodzić dolegliwości żołądkowe.
Jak zrobić syrop z kwiatów lipy?
Robienie syropu z lipy jest bardzo proste. Tak naprawdę wystarczy zalać świeże kwiaty gorącym syropem, a potem już tylko zamknąć słodki płyn w słoikach. Moja babcia dodawała do syropu również cytrynę albo kwasek cytrynowy i taki przepis podaję. Jeśli chcesz, możesz jednak zrobić syrop z samych kwiatów, wody i cukru.
Ważne, aby kwiaty lipy zbierać w miejscach położonych z dala od ruchliwych dróg czy innych źródeł zanieczyszczeń. Można zbierać same kwiaty, ale można też je zrywać z charakterystyczną łodyżką i listkiem. Im więcej samych kwiatów, tym bardziej aromatyczny będzie syrop.
Po przyniesieniu kwiatów do domu trzeba je rozłożyć na płótnie lub papierze, aby wyszły z nich owady. Kwiatów nie należy płukać.
Przepis: Syrop z kwiatów lipy
Aromatyczny syrop na zimę.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 4 szklanki świeżych kwiatów lipy
- 1 l wody
- 750 g cukru
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
- Robienie syropuWodę zagotuj z cukrem i zalej syropem kwiaty. Dodaj cytrynę pokrojoną w plastry i zostaw na 24 godziny.
- Odcedzanie syropuSyrop przecedź i jeszcze raz zagotuj. Gorący od razu przelewaj do słoiczków. Po zakręceniu odwracaj je do góry dnem.
Jeśli chcesz, możesz dodatkowo zapasteryzować syrop. Wówczas gorące słoiki wstaw do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na ok. 15 minut.
Jak wykorzystać syrop lipowy?
Syrop z kwiatów lipy to przede wszystkim doskonały dodatek do herbat, ale można też go wykorzystać jako syrop do rozcieńczania wody. Jednocześnie taki syrop można wykorzystać do deserów. Spróbuj polać nim naleśniki i inne słodki placki, dodać do słodkich owsianek. Syrop lipowy może też być oryginalnym dodatkiem do deserów lodowych i ciast. Może zastępować słodzidła takie jak syrop klonowy czy syrop z agawy.